KATA bevallás készítésről röviden

Minden bizonnyal a legtöbben hallottak már adózási formák kapcsán felmerülve a Kata adózási rendszerről. Természetesen az, hogy valaki hallott erről a rendszerről nem feltétlen azt jelenti, hogy ért is mondjuk a KATA bevallás készítés menetéhez is, vagy egyáltalán bármit a KATA adózáshoz. Tapasztalatból mondom, hogy a legtöbbeknek sajnos fogalmuk sincsen arról, hogy pontosan mit is jelenthet ez az adózási forma és mégis kik vehetik igénybe ezt a fajta alternatívát. Így úgy gondoltam az alábbiakban írnék pár sort erről az adózási formáról. A Kata adózás röviden és lényegre törően a kisvállalkozók tételes adója. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ez egyfajta vállalkozási forma, de ezt a tévhitet el szeretném oszlatni ugyanis a Kata nem egy vállalkozási forma, hanem egyfajta adózási forma melyet a kisvállalkozóknak kell elvégezniük. Ezt az adózást az egyéni vállalkozások, az egyéni cégek, magánszemélyekből álló betéti társaságok, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok választhatják. Az előbb felsorolt alternatívák közül két opció lehetséges, amennyiben igénybe szeretnék venni a KATA adózást, az első, ami új vállalkozás esetén áll fent, itt már a vállalkozás indításakor célszerű jelezni a szándékot, hogy a későbbiekben ezen a formán kívánnak adózni. A második opció már meglévő vállaklozás esetén állhat fent itt a NAV felé kell, bejelenti a változási szándékot és kitölteni az ehhez szükséges nyomtatványt.

A KATA bevallás készítés menetéről

Miután viszonylag sikerült tiszta vizet önteni a pohárba a KATA adózás menetével és igénybevételével kapcsolatban, úgy érzem az adóbevallások leadásának, a határidejének a közeledtével érdemes pár szóban beszélni a KATA bevallás készítésről. Miután én magam sem vagyok feltétlen szakértője az adott témakörnek, még számomra is rengeteg új információ volt található az interneten egészen az oktató videóktól kezdve az online tanfolyamokig, melyek során jelentős segítséget és útmutatást ad az adóbevallás elkészítéséhez.

KATA bevallás készítés menete online

A KATA 2020as bevallást igény szerint, elsősorban közvetlenül webes felületen tölthetjük ki. Ez többek között azért annyira szerencsés alternatíva, mert így az online felületen egyaránt lehetséges az elmentése is, a hosszabb távú tárolása, illetve szintén online felületen van lehetőség véglegesíteni a bevallást és végül benyújtani is. Egyébként erre van, specializálva a több weboldal is, ahol megbízható online felületen van lehetőségünk kitöltetni a KATÁS adóbevallásunkat. Mivel az alkalmazás, egy alapos elektronikus azonosítást követően vehető csak igénybe, így külön-külön a nyomtatványokon nincs szükség az azonosító adatok részletes megadására, ezáltal pedig jelentős időt spórolhatunk meg.

A KATA bevallás készítés lépésről lépésre

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a KATA éves bevételi határa 12.000.000 forint. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy minden Katás vállalkozónak kötelező jelleggel kell bevételi nyilvántartást vezetnie a befolyó összegekről. A KATA bevallás készítés 2020-ban jóval kedvezőbbé vált, mint az eddigiekben bármikor, így még több kisvállalkozóhoz eljuttatva a kedvező adózás alternatíváját. Érdemes tudni, hogy nem csak a bevételi határ változott 2017-ben 6 millió forintról 12 millió forintra, hanem az áfa alanyi mentességének a határa is 12 millió forintra emelkedett. Mindemellett a kedvező lehetőségek mellett szintén nagyon jó hírnek bizonyul, hogy bár kitolódtak a felső határok, mégsem növekszik a havonta fizetendő adóteher összege. A Katás szerződésüket é be vannak jegyezve az adott adó formára. A Katás ügyfeleknek fontos tudnia, hogy a bevallás határideje minden év február 25.- éje. 2020-ban a 18KATA adóbevallási nyomtatványt kell kitölteniük, majd beküldeni vagy online kereteken belül, vagy postai módon. Nagyon lényeges elvárás, hogy a Katás vállalkozók által kiállított számlákon minden esetben fel kell tüntetni azt a kitételt, hogy a számlát Katás vállalkozó váltotta ki. Ez mindössze annyit jelent, hogy amennyiben valaki főállású kisadózó, akkor havonta 50.000 forint a KATA, amennyiben emellett másik cégnél is dolgozik, ahol Katás adózás van, akkor csak 25.000 forint cégenként. Viszont emellett akad olyan lehetőség is, hogy ha egy kisvállalkozó emelt összegű nyugdíjat szeretne, akkor havonta 75.000 forint adót fizethet, viszont a nyugdíja jelentős mértékben megugrik.

Úgy gondolom, a KATA bevallás készítés nem különbözik hatalmas mértékben a többi adózási forma bevallásának a menetétől, de azért érdemes utána nézni, hogy pontosan, hogyan is kell eljárnunk az adott folyamatban, nehogy félrecsússzon a menete a bevallásnak. Egyébként online rengeteg tanfolyamot, illetve oktató videót lehet találni arra, hogy hogyan kell elkészíteni egy ilyen jellegű adóbevallást.

A KATA bevallás készítés nem az ördög találmánya

Alapvetően azért is ódzkodunk a KATA bevallás készítéstől, mert sokan – valljuk be őszintén – sosem csináltuk még meg az adóbevallásunkat. Sajnos iskolában ezt például nem tanítják, aki pedig éveket húzott le alkalmazottként, igazából vagy a cég, vagy később a NAV összeállította neki. Így sokan először akkor szembesülünk vele, milyen egyáltalán egy adóbevallást kitölteni, mikor nyakunkon a KATA bevallás készítés. Szusza. Hidd el, menni fog!