Ha a gyermeknek szemüvegre van szüksége

Vannak szülők, akik a gyermek tanáraitól értesülnek arról, hogy gyermekük látása nem megfelelő. Szemüvegre lenne szüksége ahhoz, hogy el tudja olvasni a táblára írt betűket, vagy a tankönyvek sorait. Ilyenkor több kérdés is felmerül a szülőkben. A gyermeknek tényleg szüksége van szemüvegre? Kényelmesen fogja érezni magát benne? Mi lesz, ha a többi gyerek csúfolni fogja őt?

A rossz látás tanulási problémákat okozhat, ronthat a környezetük érzékelésében, a formák, részletek, színek felismerésében. Hatással van az általános közérzetre és a bioritmusra is.

Egy gyermeknek szemüveget választani igazi kihívás, legalábbis a szülők számára, hiszen a legjobbat szeretnék neki. Megfelelő kommunikációval és hozzáállással a gyermek számára is izgalmas, közös programmá vállhat, s minél több pozitív élménye kapcsolódik a szemüveg viseléséhez, annál szívesebben és kitartóbban hordja majd. A szemüveg egy trendi kiegészítő, amelyet a gyermekünkben is tudatosítanunk kell. Válasszunk az ő ízlésének megfelelő keretet, hagyjunk teret neki, hogy kibontakozhasson, hiszen ő fogja hordani, nem mi. Fontos, hogy jól érezze magát benne. Gyakran a gyerekek önbizalomhiányossá, visszahúzódóvá válnak a ráerőltetett szemüveg viselése miatt.

Elsődleges szempont a szemüveg kerete

A méret kiválasztásánál figyeljünk oda, hogy a keret ne legyen túl kicsi, mert akkor kényelmetlen lesz a viselése. Fontos, hogy túl nagy se legyen, ne álljon el a gyermek halántékától, mert akkor meg folyton igazgatnia kell majd. Gondoljunk az illeszkedésre is. Jó, ha a gyermek nem tud se a szemüveg kerete alatt, se az felett kinézni. Ez egyrészt zavaró lehet a számára, másrészt nem segít a szemén. Használjunk rögzítő szilikont, így stabilan és kényelmesen fog illeszkedni a gyermek füléhez. Ne legyen a szára se túl hosszú, se túl rövid, mert azon kívül, hogy nem esztétikus, kényelmetlenné teszik a szemüveg viselését.

Nagyon sok féle anyagú, formájú és színű kerettel találkozhatunk az optikákban, ezért szinte garantáltan megtalálja csemeténk a neki legjobban tetszőt. Akár fém, akár szaru, akár műanyag keretet választ, alapvetően mindegyik megfelelő. A fém keret előnye egyedül az állíthatóság.

A fém szemüveg klasszikusabb stílust képviseli. A vékonyabb kerettől visszafogott lesz az összhatás. Ha a fém keret mellett döntünk, akkor figyeljünk a keret anyagösszetételére, amikor az üzlet vagy a weboldal kínálatát böngésszük, hiszen a gyerekek érzékenyebbek lehetnek az egyes fémtípusokra.

A kerek arcformájú gyerekek számára ideális választás a szögletes forma. Vagány, strapabíró és flexibilis a műanyag keret, s további előnye a gazdag színválaszték.  Egy harmadik lehetőség a szarukeretes szemüveg, amely azon kívül, hogy nagyon vagány, színek terén is hasonlóképpen változatos. Világos színű, vagy ombre.

Mire figyeljünk a szemüveg lencséjének kiválasztásakor

Mindig a műanyag lencsét válasszuk! Ez nagyon fontos, mert az üveg törés-és balesetveszélyes. Kérhetünk vékonyítás, hogy esztétikusabb legyen a szemüveg megjelenése, és ezzel a súlyán is könnyítünk. Nem tűnhet lényegesnek, de valójában nagyon is fontos, hogy a szemüveg minél könnyebb legyen, így viselése nem okoz fájdalmat, kellemetlen érzést. Felületkeményítéssel csökkenthetünk a lencse sérülékenységén. Az eljárás során egy kemény lakréteggel vonják be a lencséket, így nehezebben karcolódnak majd a mindennapi használat során. Lehetőségeinktől függően kérjük antireflex bevonattal őket. A tükröződéscsökkentő bevonat nem csak a megjelenés szempontjából fontos, de a zavaró visszatükröződéseket is csökkenti, így kevésbé fárasztja a szemet, segíti az éleslátást.

Hasznos szemüveg-részletek

Az UV sugárzás és az ultraibolya-kék fény a szemre ugyanolyan káros hatást gyakorol, mint a bőrünkre. A kicsik szeme alapvetően érzékenyebb az UV sugárzásra, sokkal több időt töltenek a szabadban, ezért sokkal hosszabban vannak kitéve nekik. A szemüveg megvásárlásakor kiemelkedő figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a lencsék megszűrjék a beérkező fényt.

Az előző generációkkal ellentétben a mai gyerekek korábban kezdenek modern digitális eszközöket használni. Naponta több órát töltenek tabletek, okostelefonok vagy monitorok előtt. Emiatt az őket érő kékfény mennyisége kiemelkedően magas. A kék fény káros hatásairól rengetek cikket olvashatunk. Fáradékonyabbak lehetnek, koncentrációs problémát okozhatnak és a bioritmusukat is összezavarhatja. Kérjük a lencsére a kékfény-szűrő rétegek, ezzel mérsékelhetjük ezeket a problémákat.

A törhetetlen kereteket a folyton mozgásba levő emberek számára találták ki. Ideálisak játszótérre, sportoláshoz. A gyermekeknek gyártott változatokat többféleképpen lehet rögzíteni, így biztosítják a fix tartást. Ezeket a szemüvegeket már több weboldal kínálatában megtaláljuk. Könnyen utánanézhetünk a lehetőségeknek.

Mit tegyünk, ha nem akarja viselni a szemüveget?

Gyakran előfordul, hogy a gyermek számára idegen, kényelmetlen, kínos a szemüveg viselése. Kezeljük a témát a lehető legtermészetesebben. Hallgassuk meg a véleményét, hogyan érez a szemüveg viselésével kapcsolatban. Mi az, ami a legjobban zavarja benne. Magyarázzuk el neki, hogy miért szükséges hordania, és mi történik, ha nem viseli. Mutassunk neki olyan példákat, amik motiválhatják a viselésére, mesehősöket, híres karaktereket, akiknek jelleméhez hozzátartozik a szemüveg.