A közép-ázsiai juhászkutya általános jellemzése

Alapvetően a közép-ázsiai juhászkutya nem a leginkább közkedvelt, vagy éppen, „fancy” kutyák közé sorolható, mégis én személy szerint úgy gondolom, hogy az adott kutyus abszolút jó választás abban az esetben, ha egy elképesztően kedves természetű, ugyanakkor harcias domináns kutyust szeretnénk magunkénak tudni. Az alábbiakban a közép-ázsiai juhászkutyákról általánosságban szeretnék beszélni, hiszen elképesztően fontosnak tartom azt, hogy az adott kutyafajtáról is kicsit többet tudjunk. Alapvetően elsősorban a külső adottságokkal szeretnék kezdeni, amikor a közép-ázsiai juhászkutyáról beszélünk, akkor egy nagyon domináns, mondhatni férfias megjelenésű ebről beszélünk, melynek már csak a puszta jelenléte is abszolút tiszteletet követel. Én személy szerint úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes bővebben is beszélnünk az adott fajta külsejéről, ugyanis mindenképpen egy olyan különlegesebb kutyusról beszélünk, mely annak ellenére, hogy nem feltétlen ismert annyira mindenképpen érdemel némi említést. Viszonylag hatalmas, erős, mondhatni kifejezetten robusztus testfelépítése és kifejezetten nagy feje lenyűgöző megjelenést kölcsönöz a közép-ázsiai juhászkutya, másik nevén, mely talán még ennyire sem ismert, káj kutya számára. Alapvetően a közép-ázsiai juhász nem csupán a bátorsága, harci ereje és erős védelmező ösztöne jellemzi, hanem az abszolút nyugodt és higgadt természete is, ami valljuk be robusztus megjelenése ellenére meglehetősen érdekes tulajdonsága. Hiszen míg első ránézésre nem biztos, hogy komoly bizalmat szavaznánk az adott kutyusnak, addig bizony rá kell jönnünk arra, hogy az egyik legkedvesebb kutya fajta, akivel csak megismerkedtem és a zord külseje ténylegesen komoly érző szívet takart.

Kozep-azsiai-juhaszkutya-pic2

A közép-ázsiai juhászkutya jelleme

Alapvetően én azt szoktam ajánlani, hogy minden kezdő kutyatartó kisebb testű vagy nagyon-nagyon ember központú és barátságos kutyákkal kezdjen, hiszen azoknak általában könnyebb vagy mondhatni zökkenő mentesebb a nevelése. De természetesen ez csak az én személyes véleményem, mindenki maga tudja a határait és azt, hogy ő maga milyen jellegű kutyát vállalna be. Mindenesetre én úgy gondolom, hogy a közép-ázsiai juhászkutya alapvetően egy olyan domináns és abszolút jó kutya, ami bár nagyon kezdő kutyatartónak nem ajánlott, de nem feltétlen kell hozzá komoly szakértelem. Alapvetően egy abszolút erő, mondhatni, abszolút védelmezőösztönnel megáldott kutyával van dolgunk, ami úgy gondolom, abszolút nem hátrány abban az esetben, ha házőrzőnek szeretnénk alkalmazni az adott kutyust. Arról nem is beszélve, hogy olykor igencsak zord kinézete egészen biztosan elüldözi a nem kívánatos betolakodókat. Ehhez természetesen az is hozzá tesz, hogy a közép-ázsiai juhász személyében egy olyan kutyust ismerünk meg, aki nem feltétlen barátkozik könnyen, nem is igazán értékeli az idegen emberekkel illetve kutyákkal való kontaktot, sokkalta inkább egy veleszületett bizalmatlansága folytán nem is ismerkedik bárkivel és nem az a típus, aki odamegy barátkozni idegenekkel, inkább távolságtartó és csak a saját területén és környezetében mozog feltétlen bizalommal. Én személy szerint nagyon ajánlom az adott kutyafajtát, melyről amennyiben többet szeretnénk tudni, látogassunk el az alábbi weboldalra https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Kozepazsiai_juhaszkutya-600 ahol egészen biztosan elegendő információt találunk az adott fajtáról.

Kozep-azsiai-juhaszkutya-pic1

Mikor lehet a közép-ázsiai juhászkutya családi kutya?

Alapvetően a közép-ázsiai kutya csak abban az esetben tartható családi kutyaként, ha igazán nagy hangsúlyt tudunk a nevelésére biztosítani, hiszen ez elképesztően fontos dolog, főleg egy ilyen jellegű domináns állatnál. Úgy gondolom, hogy igazán nagymértékű következetességre, türelemre és nagyon komoly falkavezéri magabiztosságra van szükség ahhoz, hogy a közép-ázsiai juhász maximálisan elismerje azt, hogy bizony nem ő, hanem mi, mint gazdik vagyunk a domináns fél a kapcsolatban. Fontos tudni, hogy az adott fajta alapvetően csak egy falkavezért fogad el, így érdemes így nevelni is, általában egy domináns férfit fogad el könnyen, akinek parancsoló hangja könnyen teremti helyre az adott kutyát. Alapvetően nagyon fontos a szigor, de nem feltétlen érdemes túlzottan szigorúan sem viselkedni vele, hiszen mint már említettem alapvetően egy nagyon – nagyon szerethető kutyáról beszélünk, aki valószínűleg mindent megtenne azért, hogy a kedvünkbe járjon, óvjon és őrizzen minket és családunkat.