Az antitest gyorstesztek használata, megbízhatósága, ára

Az antitest gyorstesztek számos okból kifolyólag jelentenek hasznos segítséget az ember számára, hogyha szeretne többet megtudni a saját kapcsolatáról a koronavírussal kapcsolatban. Mivel ez mostanában az életünk egyik fontos része, szeretnénk minél pontosabb eredményeket kapni számos okból. Menjünk-e harmadik, negyedik oltásra, féljünk-e még személy szerint az egyes variánsoktól, vagy már régen túlestünk a betegségen úgy, hogy még csak észre sem vettük azt? Mindezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában segítségünkre lehet az antitest gyorsteszt. Hogy hogyan? Az máris kiderül. 

Mi is pontosan az antitest gyorsteszt?

Amikor az ember meg szeretné tudni, hogy koronavírusos-e, akkor többfajta teszt segítségéhez fordulhat. Ezek közé tartozik a PCR-teszt vagy a koronavírus gyorsteszt, melyek azt mutatják ki, hogy éppen betegek vagyunk-e. Ezekre általában kórházban vagy otthoni karantén esetében van szükség, amikor az ember éppen betegnek érzi magát, vagy a közvetlen környezetében van olyan személy, aki megbetegedett, és fertőző lehet. Ebben az esetben ingyenes teszteket tudunk végeztetni. Amikor azonban nem vagyunk betegek, hanem valamilyen személyes indokkal szeretnénk elvégeztetni a tesztet, akkor már saját magunknak kell állni a mintavétel és a műszerek díját. Erre különleges esetekben, eseményeken lehet szükség, illetve külföldi utazásaink előtt a legtöbb esetben egy negatív PCR teszt eredményére lesz szükségünk. 

antitest-gyorsteszt_pic13

Az itt felsorolt esetek azonban mindig az adott helyzetről és időpontról szólnak, amikor az ember az adott időpontban szeretne eredményt az egészségi állapotáról. Azonban számos oka lehet annak, hogy tudni szeretnénk, korábban átestünk-e már a COVID-19 fertőzésen. Ehhez lesz az antitest gyorsteszt segítségünkre. 

Mi is pontosan az antitest gyorsteszt? Ez a teszt általában akkor megfelelő, hogyha az ember saját személyes okok miatt szeretné megtudni, hogy átesett-e már a koronavírus fertőzésen, és ha igen, ennek milyen következményei lettek, vagy milyen következményeket lehet levonni az esetből. Azonban fontos azt is megemlíteni, hogy nem fogadják el karantén helyett ezt a tesztet, hogyha valaki egy háztartásban velünk éppen beteg, esetleg külföldi utazás során. 

Az antitest gyorsteszt a gyakorlatban: mintavétel, eredmények

Az antitest gyorsteszt fájdalommentes, és maga a vizsgálat is néhány perc alatt eredményt, ráadásul  cégeknek és magánszemélyeknek is elérhető. Konkrétan többfajta ellenanyag meglétét vizsgálja az emberi szervezetben, az IgM és IgG ellenanyagot egyaránt vizsgálja. Ez a két ellenanyagfajta a megfertőződés után egy-két hétben kezd el csak termelődni, vagy lesz olyan mennyiségű, ami már kimutatható vizsgálattal. Mindezt azért fontos tudnunk, hogy az eredmények alapján ne vonjunk le hamis következtetéseket. Ha tehát a tesztünk negatív is lesz, az nem jelenti azt, hogy az adott időpontban nem vagyunk fertőzöttek, csupán annyit tesz, hogy az ember már ki volt-e téve a fertőzésnek, ez jórészt azt jelenti, hogy az ember jelenleg nem fertőzött, de már az volt. 

Maga a mintavétel egyszerű és gyors, egy egyszerű időpontfoglalással meg lehet oldani a bejutást egy klinikára. Ehhez ajánlani tudom a SYNLAB oldalát, ahol az online időpontfoglaló rendszer segítségével könnyen és gyorsan meg tudjuk oldani ezt a feladatot. Nem csak az online felület miatt hasznos azonban a SYNLAB-ot választani, hanem azért is, mert a klinikái számos könnyen hozzáférhető helyen megtalálhatók, így mindenki találhat olyat, amely számára az utazás és az idővel való spórolás szempontjából is megéri. 

Hogyha az időpont már megvan, akkor csak a vizsgálat előtt néhány perccel meg kell jelenni. Maga a mintavétel egy gyors adategyeztetés és többnyire ujjbegyből történő vérvétel, ami gyors, és csak egy pillanatig érzi az ember a szúrást. Ezek után néhány perc alatt meg is vannak az eredmények. 

Mihez kezdhetünk az antitest gyorsteszt eredményével?

Az antitest gyorstesztnek egyrészt „eszmei” értéke van, az ember az elmúlt néhány évben sokkal jobban odafigyel magára, és a környezetére. Nagyon sokan emiatt félnek a betegségektől, kerülik az embereket, és egyenesen hipochonderek lettek, a legkisebb torokfájástól is rettegnek. Ez egyrészt elkerülhetetlen, másrészt pedig valós félelem, hiszen ezek a tünetek mindennaposak voltak mindig is, mégis valóban egy halálos fertőzés előjelei lehetnek. 

antitest-gyorsteszt_pic12

Ilyen nehéz helyzetekben az ember másra sem vágyik, csak a biztonságra. Hogyha azonban már van egy antitest gyorsteszt eredményünk, amely kimutatja a szervezetünkben valamelyik ellenanyagot, akkor biztosak lehetünk benne, hogy már túl is vagyunk a problémán, és észre sem vettük, vagy csak egyszerűen egy megfázásnak hittük. Ilyenkor néhány hónapra az ember megnyugodhat, mert van a szervezetében ellenanyag. 

Másik fontos szempont persze az is, hogy az ember hall mindenféle pletykákat az oltások hatásosságáról. Hogy minden harmadik, negyedik, tizedik, sokadik ember még a harmadik oltás után sem alakított ki védettséget a szervezetében. Hogyha oltások után vagyunk egy hónappal, vagy többel akár, akkor megtudhatjuk, hatásos volt-e a megelőzés (persze nem minden oltás ezeket az ellenanyagokat hozza létre, ennek érdemes utána nézni). De már csak azért is érdemes lehet az antitest gyorsteszt, hogy tudjuk, milyen harmadik vagy negyedik oltást válasszunk esetleg.