Az autóbérlés nem lesz a nyaralásod legkellemesebb feladata

Amikor bezsongva nézegetjük a város, ország képeit, hogy ezt is megnézem, meg ott is fogok napozni és már fejben összecsomagoltunk, akkor rendre kiélvezzük az utazástervezés legjobb pillanatait. Ehhez azonban társul pár elengedhetetlen, de kevésbé felvillanyozó feladat is, mint a repülőjegy, megszervezni valakit, hogy locsoljon nálunk és persze ide tartozik az autóbérlés is. Mert a szálláskeresés is bonyolult, meg hosszadalmas, ha igazán belevágsz, de tulajdonképpen hordoz magában élvezetet. Nézegetheted a szállás képeit, válogathatsz, hogy mi minden legyen a szobában – jacuzzi, privát strand, kávégép, miegymás – egy idő után azért meglesz ez a választás is.

De az autóbérlés kifejezetten nehéz, és elképzelheted ugyan magad egy kabrióban, de hamar szembesülsz a ténnyel, hogy nem konkrét kocsit, hanem kategóriát foglalsz, úgyhogy még az se biztos, hogy pont olyan kocsit kapsz. Van pár apróság tehát, amire a szokásos ügymeneten felül is ügyelni kell.

Hogy zajlik az autóbérlés? Nézzük lépésről lépésre!

Mielőtt nekifutsz az autóbérlés lépéseinek pár dolgot tisztáznod kell. Egy felől az utazás részletei fontosak: hány napra kell, hol veszed fel, hol adod le az autót, hányan utaztok, hányan vezetitek? Ha nem csak városban mászkáltok, érdemes átgondolni, milyen terepre mentek még, elhagyjátok-e az országot, lesz-e veletek gyerek, kutya? És persze azt is érdemes átgondolni, hogy milyen autót szeretnél – csak úgy nagyvonalakban – nem mindegy, hogy városi mini vagy böhöm SUV. Neked és a csomagjaidnak is be kell férnetek.

Autóbérlés, de melyik kölcsönzőtől?

Ha valahonnan van ajánlásod, vagy mondjuk a cégen, valamilyen tagságon keresztül kapcsolatban állsz már egy kölcsönző céggel, érdemes az ő ajánlataikkal kezdeni. Általában egész jó kedvezményeket lehet így kifogni. Ha viszont teljesen nulláról kezded a keresést, akkor sincs semmi. rengeteg lehetőség van szinte bárhol. Csak győzd összehasonlítani őket. Hasznos, ha egy összehasonlító oldalt használsz, akkor nagyobb eséllyel találsz olyan ajánlatot, amivel az autóbérlés olcsón megúszható. Ebben már repülőtársaságok, szálláshely szolgáltatók, de akár a helyi reptér is rendelkezésedre áll. Ez azért jó, mert legalább egy körülbelül elképzelésed lesz a helyi kínálatról, egyáltalán vannak-e még jó kocsik, vagy már mindent lefoglalták?

Fontos nem elfelejteni, hogy a kocsi bérlés hasonlóan működik a szállodai szobákhoz. Alapból annyi van egy adott területen, amennyi, és hacsak nem húznak fel közben egy újabb szárnyat, ahogy az emberek foglalnak, az adott dátumra úgy lesz egyre kevesebb szabad kapacitás. Mit csinál ilyenkor egy elmés értékesítő? Árat emel természetesen. Ennek köszönhetően az autóbérlés árak, akárcsak a szállásárak, változnak, ahogy egyre közelebb kerül az igénybevétel dátuma. Általában emelkednek az árak, de ha hirtelen visszamondás van, akkor nyilván csökkenteni fognak inkább. Minél hamarabb döntsd el, mit akarsz.

Az autóbérlés komolyodik: lefoglaljuk a kocsit

A foglalás menete már egészen egyértelmű a kiválasztáshoz képest. Az adott ajánlatnál biztosan kérni fognak egy bankkártyát, ez esetek túlnyomó többségében egy dombornyomott bankkártya kell legyen. Ezt érdemes jó előre leellenőrizni, mert nem magától értetődően mindegyik bankkártya ilyen. A foglalás után természetesen kapunk egy visszaigazolást és ezzel felvértezve már mehetünk is nyaralni. Egy dolgot nem szabad elfelejtenünk, minden autóbérléskor zárolnak egy igen jelentős összeget a számlánkon. Ez azt jelenti, hogy amíg nálunk a kocsi, azt az adott összeget nem tudjuk elkölteni, hiába van még a kártyánkon.

Hozzátenném, ezt a trükköt olykor szálláshelyek is alkalmazzák és kifejezetten igaz ez olyankor, hogyha nagyobb értékű szállásunk van (dekor vázák, fél falnyi plazma TV, ilyesmik). Ez afféle biztosíték a szolgáltatónak, hogyha meg is lépünk a kocsival, el is törjük véletlenül a TVt, lesz fedezet, amivel javíthatják, pótolhatják. Ezt az összeget természetesen vissza fogjuk kapni, de egy nyaralás alatt azért kellemetlen lehet, hogyha ki van centizve a pénz. Szóval erre érdemes előre elkülöníteni párszáz eurót, mert menet közben elég kellemetlen lehet erre ráébredni.

A fránya papírmunka az autóbérlés velejárója

Helyszínen aztán az autóbérlés első lépése a papírozás. És ilyenkor szokott jönni még egy hidegzuhany: kategóriát foglaltál, nem konkrét autót. Mert ha az előtted azt a kocsit használó meghúzta, összetörte, vagy netán csak műszaki hibás lett az autó, bizony, nem fogod pont azt használni, amit kinéztél. De ennek őszintén szólva olyan teljesen prózai okai is lehetnek, hogy meghosszabbította az előtted foglaló a bérlést. Most mondanád neki azt, hogy akkor gyorsan jöjjön vissza a telephelyre az utazása felénél, és válasszon egy másik autót? Nyilván nem..

Ha a biztosítást, fedezetet, kocsi jellemzőket átnyálaztátok és aláírtatok, akkor mehetsz magáért az autóért. Ez néha azt jelenti, hogy el kell caplatnod egy másik helyre érte. Ott leadod azt az igazoló papírt, ami alapján megmutatják a konkrét autót és gyakorlatilag már mehetsz is. Már ha tudsz. Az autóbérlés egyik legnehezebb pillanata, amikor beülsz egy ismeretlen autóba és kapásból egy szűk, sötét parkolóból kell kimanőverezz vele. De ha minden jól megy, máris élvezheted a bérelt autót és a féktelen nyaralást!