Mi az a kong kutyajáték?

Akik ismerik, nem felejtik, akik csak hallottak róla, nem bírják kiverni a fejükből a nevet, de azért jobb, ha tisztázzuk előre, mi is az a kong. Mert ez a kong nem king, legalábbis nem egy nagyméretű főemlős. A Kong kutyajáték. Mégpedig igen minőségi fajta. A cég több termékkel is büszkélkedhet, a legismertebb talán mégis az a belül üreges, mondhatni utántöltős rágóka. Ennek az a lényege, hogy a kutya rágóvágyát fenntartsa, sőt, még azokat a kutyákat is ösztönözze a rágicsálásra, akik inkább a hasuk után mennek. A kong belsejébe különféle ételeket lehet elrejteni, persze nem száraztápot, de számtalan recept kering már a neten az arra kíváncsiak örömére. A kong kutyajáték így etetésre is alkalmas, de legfőképpen az a baromi jó benne, hogy a kutya megdolgozik a kajáért.

Miért nagy ötlet a kong kutyajáték?

Félig már kitértünk rá, hogy a kong kutyajáték miért is olyan zseniális ötlet. A kong classic, amiről szó esett, a lustább, ritkábban mozgó kutyákat is képes rávenni, hogy dolgozzanak, harapják, rágják, forgassák, amíg ki nem szuszakolják belőle a kaját. Ez a lakásban tartott, esetleg túletetett, már ellustult kutyusokra lehet igazán jó hatással. Hiszen a leglustább kutya, aki eltunyult, általában a kajával még motiválható – mi másért is nehezült és tunyult volna el, ha nem a sok evés miatt? A motivációját nem kell kierőszakolni, viszont nem is lesz káros, ha aszerint cselekszik. Mert a kong nem engedi meg a folytonos zabálást. Ahogy a kutya rágja, forgatja a szájában, úgy csurran cseppen a kaja. Nem tíz másodperc alatt fog beporszívózni egy teljes napi adagot. Közben azonban érzi az ízét, a szagát és ez fenntartja az érdeklődést, sőt! Alkalmasint vad, hosszas rágást eredményez, ami önmagában hasznos, hiszen:

A kutya mozog. A kong ha nem is ment fel a séták alól, eléri azt, amit a városba költözött kutyáknál már csak a legritkább esetben megy ilyen természetességgel: dolgozni kell a betevőért. A folytonos rágás, gyömöszölés pedig fizikai munka, még ha nem is egyenértékű egy kiadós futtatással, azért igenis izmokat mozgat meg.

Ez azonban nem jelenti, hogy ne lehetne elhajítani. A kutyák gyakran olyannyira megszeretik a kong kutyajátékot, hogy aztán kedvenc játékukként akár az apportírozást is lehet ezzel gyakorolni. Plusz móka, hogy a kutyajáték ide oda pattog, kissé kiszámíthatatlan ívben, így a vadászösztön felkeltésére is kifejezetten alkalmas. Már annál a kutyánál, amelyik erre áll rá. Természetesen minden kutya más és más, de pont ez a kong kutyajáték zsenialitása: rágós, ásós, kergetős, visszahozós játékot is játszhatunk vele, így elég sok kutyának jelent hosszan tartó és változatos elfoglaltságot.

Itt pedig rögtön rá is térhetünk a kong kutyajáték következő előnyére: leköti az állatot. Kölyköknél lehet fontos az a fél óra, amíg a kongot gyömöszölve ő boldogan elvan. Hiperaktív, túlontúl ragaszkodó kiskutyusoknál kifejezetten jó trükk lehet. Arról pedig gondolom nem is kell szóljak, hogy milyen jó szolgálatot tesz, mikor épp nő a kutya foga. Ezt sokkal motiváltabban fogja rágni, egy idő után pedig szokássá alakul a kong kutyajáték nyammogása.

Meddig bírja a kong kutyajáték?

Elég sok mindent felsoroltunk, és komolyan is gondolom a kong kutyajáték sokoldalúságát. Viszont ez azt is jelenti, hogy  strapabíró kutyajáték kell legyen. A kong dog néven elhíresült cég pedig ennek maximálisan eleget tesz. Az Egyesült Államokban fejlesztett játék teljes mértékben gumiból készül – ne aggódjunk, természetes gumiból – melyek sokkal ellenállóbbak a szintetikus műanyagoknál. A kaucsuk emellett rendkívül rugalmas, esélytelen, hogy felsértse az ínyét – oké, ne becsüljük alá eb cimboráinkat, de lényegesen kisebb az esély. Masszírozza az ínyt, erősíti a rágóizmokat, fogakat. Attól sem kell tartanunk, hogy kisebb darabok leválnának belőle, vagy ha ne adj Isten mégis, megakadnának az emésztőrendszerben, hiszen, mint mondtuk, természetes kaucsukról van szó. Összességében a kong kutyajáték egy biztonságos kutyajáték.

Vásárlók tapasztalatai alapján egy-egy kong kutyajáték akár öt évig is bírja a strapát, ami ebben az esetben tényleg strapát jelent. Mozgó kutyajátékként is – mármint, miután elhajítottuk é kiszámíthatatlanul pattog – megállja a helyét.

Hol lehet kong kutyajátékot szerezni?

Néhol kapni boltokban is, de ilyenkor érdemes jól megnézni, mit is veszünk. Ugyanis sok az utánzat. A kong pedig akkor éri meg, ha valóban azt a minőséget is kapjuk, máskülönben seperc alatt szétrágja a kutyánk és ott állunk befürödve. Kutya játékok webshop kínálatban szép számmal akadnak, érdemes lehet ilyen helyen is körülnézni, az online árak gyakran kedvezőbbek a bolti áraknál. Mikor legutóbb utórendeltünk, mi is egy webáruház honlapjáról tettük, bár tény és való, hogy ez úgy könnyebb, ha az ember már csak utánrendel és pontosan tudja, mire van szüksége.

Amire javaslom, hogy fordítsunk figyelmet, az a gyártó minősítése. Méret és fajta besorolások vannak, azt is leírják, melyik termék mire való leginkább. Ugyan interaktív játék, nem minden kutya találja meg benne, amit szeret. Érdemes megismerni a kutyánk érdeklődését – ásni, kergetni, enni szeret leginkább – és aszerint választani kong kutyajátékot.