Neked is tetszeni fog a jack russel

A kutyákat szinte mindenki szereti. Azonban a kutya egy igazán érdekes faj, megannyi különböző faja létezik, egyikük alig néhány centi, némelyik pedig szinte emberi nagyságú. Akárhogy is, mindannyian szeretetteljes és hűséges társai az embernek. A kérdés csak az, ki milyen kutyát szeretne otthonra. Szerencsére mindannyian megtalálhatjuk azt a fajtát, aminek a vérmérséklete és a kinézete is a kedvünkre való. Ma egy igazán különleges fajtával, a jack russel terrierekkel fogok foglalkozni. Ezek a kedves kis energiagombócok igazán különleges boldogságot hozhatnak az életünkbe, ezért érdemes őket jobban is megismerni.

Mit kell tudni a jack russelekről?

A legtöbben nem is gondolnák, de a jack russel fajta még csak nemrég, 20 éve önálló fajta csupán hivatalosan. Ezek a kis testméretű kutyák bármelyik gyermek eleven energiabombái lehetnek, akik szeretik a kutyákat. Okosak, szépek és nagyon nagy mozgásigénnyel rendelkeznek, amire jó, ha felkészül a gazdi, mielőtt még hazavinné az első kutyát a gyermek mellé. A jack russelek maguk is olyanok, mint a gyerekek. Folyton kalandoznak, felfedeznek, mindenre kíváncsiak. Számukra a világ egy nagy játszótér, ezért nagyon jól megértik magukat a gyerekekkel, hiszen saját játszópajtásuk van – mindkettőjüknek. A jack russel kutyafajta alig 25-30 centiméteres, és 5-6kg. Nem egy véreb, ugye? Apró termetének hála azonban még a legkisebb lakásban is könnyedén elfér, és kedvére mozoghat, nem fogja még a nehezebb dolgokat is tönkretenni. Talán nem gondolná róla az ember, de rókavadász kutyának is alkalmazzák a mellkaskerülete miatt, ami olyan vékony, hogy be tud menni a rókavárba, ezzel segítve a vadász munkáját.

Milyen a jack russel kutyák személyisége?

Külsőre persze nagyon aranyosak a kistermetű kutyák, azonban vigyázni kell, néha éppen az apró termet jelenti a legmagasabb vérmérsékletet, amit nem könnyű lecsillapítani. A jack russel kutyák is aranyos kis ölebnek tűnnek, de a vadászkutyák ösztöneivel áldotta meg őket a sors. Annyi biztos, mellette nem fog egyetlen gazdi sem unatkozni. Ha nincs udvarunk, akkor készüljünk hosszú sétákra és kutyaparkokra, mert ekkora mozgásigénye kevés kutyának van, mint a jack russel terriereknek. Ez azonban csak jót jelent, hogyha egy eleven gyermeket kell lefoglalnia az embernek, vagy ha éppen diétába kezdett, és azt mozgással akarja kiegészíteni. A temperamentumukkal azért vigyázni kell, kisebb gyerek mellé még csak felügyelet mellett engedjük. Ahogy azonban cseperednek, egymás legjobb barátai lehetnek idővel. Tehát a jack russel terrierek legfontosabb személyiségjegye a nagy mozgásigény, és a magas aktivitás.

Meddig él egy jack russel?

Mindannyian olyan kutyára vágyunk, aki sokáig velünk maradhat az élete során. A legtöbb állat persze nem éli túl a gazdáját, azonban próbáljuk őket minél egészségesebben és nagyobb biztonságban tartani. Ezzel a kutyafajtával nagy szerencsénk van, mert akár 15 évnél is tovább élhet, ami kutyaévekben nagyon is szép aggkort jelent. A gyermekünk az egész fiatalkorát ezzel a kutyával élheti le, ezért én ajánlani tudom őt, hogyha valaki úgy ítéli meg: igen, ez a nekem való kutya. A nagy kérdés már csak az, hogy a kedves olvasó, milyennek ítéli meg ezt a kedves kis kutyát.

Milyen gazdija legyen egy jack russelnek?

Törődésre és kedvességre minden kutyának szüksége van, ez alól a russel-kutyák sem kivételek. Azonban nem csak a szeretet fontos náluk, hanem az is, hogy olyan gazdiknál élhessenek, akik ki tudják elégíteni a mozgásigényüket. Ha tehát idős szüleink vagy nagyszüleink kutyát szeretnének, inkább valami nyugisabb fajta mellett döntsünk. A jack russel a fiatal és életerős emberek kutyája! Akár a reggeli kocogásnál is hű társunk, vadászembereknek pedig a kedvenc kutyája lesz. Ha egy igazi apró katonát szeretnénk az otthonunkba, akkor ő lesz az igazi, ez nem is kétséges. Sokan tartunk a kutyák mellett macskát is, ezért fontosnak érzem megemlíteni, hogy a kutya és a russel akár barátok is lehetnek. Ehhez azonban megfelelő nevelésre van szükség, amit nem minden gazdi tud biztosítani. A jack russelelek esetében számolnunk kell néhány betegségre való hajlammal is, amit azonban megfelelő étkezéssel, odafigyeléssel és rendszeres orvosi látogatással, sikeresen meg is előzhetünk akár. A legtöbb kutya egyébként hajlamos valamilyen betegségre, nem kell azt gondolni, hogy a russelek valamilyen gyenge kutyafajta lennének. Gondozása viszonylag egyszerű, az étkezés mellett tulajdonképpen csak heti kikefélésre van szüksége, és persze sok-sok szeretetben. Ezeket a gazdi úgyis szívesen biztosítja számára.

Én tehát csak ajánlani tudom ezt a kutyafajtát mindazok számára, akik élvezik a mozgást, az élet számukra is kalandokkal és felfedezéssel teljes. Remek társ az edzésnél, ezért ha az embernek egy kis motivációra van szüksége, akkor egy ilyen kis bolondos energiafészek biztosan nagy hasznára lesz az embernek. Szerintem mindenki örülni fog a családban ennek a hűséges társnak, aki hosszú éveken át boldogíthatja a családtagokat.