Optika: amit nem mond el a szemész

Az optika nem az a hely, ahová az ember minden hónapban ellátogat. Szemüveget nem szoktunk hetente váltani. Rosszabb esetben évente csináltatunk újat, de akad, aki 4-5 évente bukkan fel újra. Egy dolog azonban adott. Az optika dolgozói nem mennek bele olyan részletekbe, hogy bevezessenek minket a kulisszák mögé. Tudja valaki, miért különlegesebb egy szemüveglencse egy hagyományos lencsénél? Miért van szükséges szakképzett dolgozókra és minőségi gyártókra ahhoz, hogy szemeink megfelelően funkcionáljanak? A szemüveglencse egy úgynevezett meniscus lencse, amelynek van egy domború és egyhomorú oldala. A két oldal domborúságának eltéréséből fakad a lencse dioptriája. A dioptria szót viszonylag sokszor használjuk, de vajon meg is tudjunk magyarázni? Hellyel-közzel van fogalmunk arról, mire utalhat: minél nagyobb szám van az előjel után, annál rosszabb a látásunk. Ha az előjel pozitív, akkor a rövidlátásunk, ha negatív, akkor a távollátásunk. Valójában a dioptria a lencse fénytörésének a mértéke, de ha az optikus ezzel a kifejezéssel lepne meg minket, nem tudnánk, miről beszél. Lényeg, a lényeg, a modern technológiáknak köszönhetően ma már merőben más szemüveglencsék állnak a rendelkezésünkre, s a nevével ellentétben ezek legtöbbje nem üvegből, hanem műanyagból készül. Ez a minőségben nem jelent eltérést, de a műanyag lencsék biztonságosabbak. Mindkét típusra igaz az, hogy rengetek felületkezelésnek vetik alá, amelyeknek köszönhetően tartósabbak és praktikusak.

Az üveg lencséknek jobbak az optikai tulajdonságai és karcállóbbak, viszont nehezebbek és törékenyebbek is. A műanyag lencséknek is megfelelő az optikai tulajdonsága, ráadásul könnyűek. Megfelelő felületkezelés mellett a karcállóságuk is javítható. Folyamatosan fejlődik a gyártási technológia, így lassan keménységben is lekörözik az üvegből készülteket.

Optika: milyen lencsék léteznek?

Minden optika vállalja a különféle lencsék megrendelését és keretbe illesztését. Az lényegi folyamatok nem is az optika falain belül, hanem azon kívül zajlanak. A lencsék gyárakban készülnek, ahol folyamatos fejlesztések alatt állnak, hogy minél kényelmesebb legyen a viselésük, minél jobban szolgálják rendeltetési céljukat, s minél több felmerülő igénynek megfeleljenek.

A leggyakrabban igényelt lencsék az egyfókuszú lencsék közül kerülnek ki. Ezek a lencsék egy bizonyos dioptriával készülnek. Az olyan refrakciós hibák, mint például a rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus korrigálására alkalmasak. Ezzel szemben a bifokális lencsék kétféle dioptriát képviselnek, így használhatók közelre és távolra is. A lencse felső része a távoli zóna, míg az alsó a közeli zóna. Ezeknek a lencséknek az egyik hátránya az, hogy a szemünk nehezen szokja meg őket, a másik pedig egy esztétikai baki, a zónák között látszik a határvonal a. két dioptriájú rész között. Ez a látható választóvonal a használat során zavaró lehet. Erre nyújt megoldást a progresszív, vagyis a multifokális lencse-technológia. A lencse egyik felülete átmenetesen van csiszolva, ezért fokozatosan változik dioptriája.

Optikák gyártatnak olyan lencséket is, amelyek úgynevezett aszférikus kialakításúak. Az aszférikus felület lapos felületet jelent, amely a szemüveglencsék esetében teljesen lapos, esztétikus megjelenést kölcsönöz nekik. Az ilyen lencsék nem torzítják a viselő szemét, tehát nem látja a másik fél nagyobbnak vagy kisebbnek őket.

Optika: különleges lencsék

Optikában rendelhető lencsék között találhatunk olyat, amelynek színe a fényre változik, sötétedik. Ezek a lencsék a látáskomfortot hivatottak növelni. Különösen hasznosak, ha valakinek a szemei érzékenyek a fényre, de közben szüksége van a szemüvegre az éleslátáshoz. A lencsék a fény mértékével arányosan sötétednek, s UV védelmet is biztosítanak. Másodpercek alatt besötétednek és néhány perc alatt kivilágosodnak.  Fényvédő hatású az anyagában színezett lencse és a színezett lencse is, de ezeknek árnyalat nem módosul a fényerő hatására.

Optika: megoldás a digitális kor problémáira

Nagyon sok munkakör, hobbi épül aktív kijelző használatra, de a tv képernyője sem képez kivételt. Ezek az eszközök kék fényt bocsájtanak ki, ami szemkárosító hatású. Ez ellen tudatosan védekezhetünk szűrőkkel és megfelelő szemüveglencsével. Már nem csak kékfényszűrős szemüveglencsék, de kék fény gátló lencsék is kaphatók, amelyek csökkentik a szem vizuális terhelését.