Októberben látás hónapja

Mindannyian szeretnénk megőrizni az egészségünket, ez nem is kérdés. A mindennapi rohanás és a sok elfoglaltság és teendő mellett azonban nem olyan egyszerű elég időt teremteni bizonyos orvosi vizsgálatok látogatására. Nem is beszélve arról, hogy ez a pénztárcánkat is erősen megterhelheti. Éppen ezért érdemes nem csak egészségtudatosan, hanem gazdaságosan is gondolkozni, idén ugyanis sokadszor rendezik meg újra a látás hónapját!

A látás hónapjának története

Az első ilyen rendezvény 2005-ben került megrendezésre, azóta pedig töretlenül tart. A látás hónapja a Magyar Optikus Ipartestület, a Magyar Látszerész Szövetség, illetve az optikai szakma közösen létrehozott projektje. Egy olyan társadalmi célú kampány ez, amelynek keretein belül októberben minden kedves érdeklődő ingyen és költségek nélkül részt vehet látásvizsgálaton.

Hogyan vegyünk részt a látás hónapján?

A látás hónapjához több száz optika csatlakozik nem csak Budapesten, hanem számos vidéki városban is. Az ingyenes látásvizsgálat mellett sok-sok akcióval is kedveskednek ilyenkor a vásárlóknak, vannak üzletek, ahol ez akár 30-50%-os leértékelést is jelenthet, így érdemes nem csak személyesen betérni az üzletekbe, hanem az interneten keresztül is megnézni, hol és mennyit spórolhatunk ebben a hónapban. Mivel sokan szeretik igénybe venni ezt a szolgáltatást, ha már sikerült kinéznünk egy szimpatikus optikát, érdemes hozzájuk időpontot foglalni, hiszen a helyek gyorsan fogynak, és így biztosan időben sorra fogunk kerülni, nem kell majd várakoznunk.

Milyen szolgáltatást jelent a látás hónapja?

Ez lényegében egy térítésmentes látásvizsgálatot foglal magába, amelynél nekünk csak annyi a dolgunk, hogy eljussunk a helyszínre. Ezután az optikus segít nekünk mindenben. Megállapítja, kell-e látásjavító eszközt viselnünk, vagy csak megnyugtat minket, hogy minden rendben a szemünkkel. Utóbbi esetben sem kell elkeseredni, nem hiába mentünk el a szűrésre, hiszen a jól látó szem egyrészt örömhír, másrészt megnyugtató is a tudat, hogy tettünk valamit az egészségünk érdekében. Ha pedig szemüveg viselésére kerül a sor, rögtön helyben ki is választhatjuk a megfelelő keretet. Ugyan a szemüveget magát ilyenkor még sokszor nem kapjuk meg készen, már vannak olyan optikák, amelyek néhány órán belül el is készítik számunkra a kiegészítőt. Egyéb esetekben néhány napot vesz igénybe egy szemüveg elkészítése, de tűnjön akármilyen hosszúnak is ez az idő, a végén megéri majd a várakozást a tetszetős kis darab, ami egy új világot nyit majd meg előttünk.

Ha pedig nem a szemüveg mellett döntünk, még mindig ott a kontaktlencse, amely sokak számára ideálisabb megoldás. Ezesetben is elkerülhetetlen a látás hónapján való részvétel, de érdemes megmondani az optikusnak, hogy mi kontaktlencsét szeretnénk majd hordani. Ennek több oka is van. Először is, a lencséhez általában kisebb (a nullás értékhez közelebb eső) dioptriát írnak fel, hiszen az maga a látóeszköz is közelebb van a szemhez. Másodszor, ha az utóbbi megoldást választjuk is, szemüvegre mindenképpen szükségünk lesz. Esténként a lencséket ki kell venni a szemből, ilyenkor pedig mi sem szeretnénk vaksin mászkálni lakásban, és esetleg véletlenül leverni valamit, ugye? Emellett érdemes néha egy-egy pihenőnapot is beiktatnunk, hogy a szemünket is védjük, így megint csak az orra biggyeszthető kiegészítőre lesz szükségünk.

Miért jó tehát a látás hónapja?

  • Látásvizsgálat ingyen
  • Betegségek szűrése
  • Többszáz optikában és vidéki helyszíneken is
  • Akciós szemüvegek, kontaktlencsék és kiegészítők

Miért válasszuk a látás hónapját?

Senki sem szeret orvoshoz járni és vizsgálatokon részt venni, azonban ezek mégis elkerülhetetlenek a biztonságos, egészségtudatos élet részeként. Ha már az ember odafigyel a napi háromszori-ötszöri étkezésre, a megfelelő tápanyagbevitelre és még hetente többször is rászánja magát valamilyen sport űzésére, akkor miért pont a szűrővizsgálatokat hagyná ki? Hiszen nem csak egészségtelen életvitelt folytató embereknél alakulhatnak ki olyan problémák, mint a szürkehályog vagy a zöldhályog. Minden felnőtt embernek ajánlott kétévente megvizsgáltatni a szemeit, hiszen azok világa talán a legfontosabb a mindennapi életben, így vigyáznunk kell rá éppen úgy, ahogy a mondás is tartja: akárcsak a szemünk fényére. Gyerekek, különösen rosszul látó gyerekek esetében ez a vizsgálat évente javasolt, míg diabéteszes betegek esetében, illetve magas vérnyomású, negyven év felettieknél akár még sűrűbben is. Itt van most tehát a remek alkalom, hogy meg is legyen ez az évi vizsgálat, méghozzá ingyen, az ország több száz optikája közül az egyikben, ahol nem csak a látásunk állapotát mondják meg, de egyes betegségek felfedezésében is segítségünkre lehetnek. Ráadásul a látás hónapjának keretében akciósan választhatunk majd a szemüvegek közül is. Az évi egyszeri látás hónapja egy remek alkalom az évente esedékes látásvizsgálatra. Remélem, minél többen ellátogatnak majd idén is erre a rendkívül hasznos és egészségbarát kezdeményezésre.